Weblog The Language Lab

 • Chinglish verbannen van bordjes

  3 juli 2017

  Slechte vertalingen zijn schadelijk voor het imago van het land, merkt de Chinese overheid. En dus worden nu tal van vertalingen gestandaardiseerd.

  lees verder

 • Heinekens apostrof

  26 mei 2017

  Afgelopen week heette Heineken weer even Heineken's. Op de gevel van de oude brouwerij in Amsterdam werden de apostrof en de s tijdelijk teruggeplaatst. Maar hoort de apostrof daar eigenlijk wel?

  lees verder

 • Dure komma's

  28 april 2017

  Een zuivelproducent in de Amerikaanse staat Maine moet tientallen werknemers misschien alsnog betalen voor vier jaar overwerk. Reden: een ontbrekende Oxford comma in de wettekst. Een soortgelijke komma kostte een Brit het leven nadat zijn rechters er eentje vonden in een tekst uit 1351.

  lees verder

 • Politieke taal

  9 februari 2017

  Bijna twee jaar lang is de nieuwsconsument bedolven onder berichten over de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Nu zitten we in de laatste twee maanden van de campagne voor de Nederlandse verkiezingen. Tijd om eens te reflecteren op de taal van politici.

  lees verder

 • Begrijpelijke taal

  16 maart 2016

  ‘Vanwege de grote toestroom van vluchtelingen uit verschillende landen heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties besloten de Grondwet ook in het Arabisch beschikbaar te stellen’, lees ik.

  Daar zit geen woord Frans tussen, dat moge duidelijk zijn. Deze ‘verschillende landen’ zijn dus, zo mag ik hieruit opmaken, bevolkt met in het Arabisch geletterde lezers. Oh ja? En van hen wordt verwacht dat zij zich bij aankomst in Nederland in de grondwet verdiepen. Wow. Dat zal helpen bij de inburgering. Zo heb je nog eens waar voor je geld. Of niet?

  lees verder

 • [1 - 5] [6 - 10] 11 - 15 [16 - 20] [21 - 25] [26 - 30] volgende >>>