samengestelde zelfstandige naamwoorden: inleiding

hulp op maat nodig? >>kijk hier

Zowel in het Engels als in het Nederlands kunnen zelfstandige naamwoorden uit meer dan één woord bestaan. Het Engels schrijft alledaagse samenstellingen, zoals teacup en doorknob, heartbeat meestal vast. Minder veelgebruikte samenstellingen worden wel met een streepje verbonden of los geschreven: heart rate. Echte keiharde regels zijn er niet. Ook uw woordenboeken zullen niet altijd uitsluitsel geven. Volg dus uw gevoel en let goed op de duidelijkheid. Ga ervanuit dat het Engels vaak losschrijft.

Ook het Nederlands kent verschillende mogelijkheden om te laten zien dat bepaalde woorden samen één begrip vormen. In principe schrijft men in het Nederlands een samenstelling aan elkaar, al dan niet verbonden met een streepje, een -s, of -e(n). Omdat het Engels meer losschrijft, wordt onnodig en/of ongeoorloofd losschrijven van Nederlandse samenstellingen in vakkringen wel ‘de Engelse ziekte’ genoemd. Hou voor het Nederlands in gedachten dat een samenstelling, mits niet te lang of te ongewoon, het makkelijkst als eenheid leest . Gebruik bij twijfel streepjes.

Heb je hulp nodig bij het schrijven van je Engelse teksten, neem dan contact met ons op op 020-5141560 of vraag een vertaalofferte aan via onze offertemodule hieronder. Ook voor correctiewerk kun je bij ons terecht.

Ja, ik wil graag een vertaalofferte!

Bel ons op 020 – 514 15 60 of start hier

Je contactgegevens