De Engelse taal

Naam: English

Moedertaalsprekers: ca. 380 miljoen

Tweede-taalsprekers: schattingen lopen uiteen van ca. 200 miljoen tot 1,4 miljard (Dit grote verschil in aantal is wellicht te wijten aan de definitie van ‘tweede-taalsprekers’. Gaat het bijvoorbeeld alleen om landen waar Engelse de officiële tweede taal is? Of zijn bijvoorbeeld ook Nederlanders meegeteld, die vaak wel een woordje Engels spreken, maar waarbij Engels niet de officiële tweede taal is.)

Totaal aantal sprekers: ongeveer 1,8 miljard

Officiële taal in: ca. 53 landen

Oorsprong: Indo-Europees » West-Germaans » Anglo-Fries. Het moderne Engels is in wezen Germaans van structuur met een toegevoegde Romaanse woordenschat. Belangrijkste invloeden op het oud-Engels vormden eerst het Vulgair Latijn van de Romeinse troepen, daarna het Scandinavisch-Germaans en later het Noors van bezetters. Het Romaans drukt door de eeuwen heen op verschillende momenten een stempel op het Engels.

Verwante talen: het Engels is het nauwst verwant aan het Fries. Andere verwanten zijn Nederlands, Duits en Scandinavisch.

Varianten en dialecten: talrijk – o.a. het Amerikaans, Brummie, Cockney, Canadees, Iers- en Schots-Engels.

Creooltalen: vele, waaronder het Tok Pisin (Papoea-Nieuw-Guinea) en het Jamaicaans Patois.

Schrift: oorspronkelijk het Futhorc (Anglo-Saksische runetekens), later het Latijnse alfabet (geïntroduceerd door missionarissen).

Opmerkelijk: Engels is de officiële eerste taal van Namibië, waar het Afrikaans echter de grootste taal is. Een ander leuk feit is dat het Engels grondwettelijk niet de officiële taal van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk is. Beide hebben namelijk geen officiële taal, al is het Engelse de facto wel de officiële taal. In 2007 heeft de Amerikaanse senaat toegestemd om het Engels de officiële landstaal te maken, maar het is onduidelijk of deze beslissing al daadwerkelijk in de grondwet is opgenomen.

Klik hier voor informatie over de vertalingen van Engels Vertaalbureau The Language Lab.

Disclaimer
Voor bovenstaande informatie hebben wij uiteenlopende bronnen geraadpleegd. Wij hebben getracht een zo volledig mogelijke weergave en verantwoording van deze bronnen te geven. Sommige bronnen kunnen elkaar tegenspreken. Wij hebben geprobeerd zo nauwkeurig en gefundeerd mogelijk te werk te gaan.

¨

 

Ja, ik wil graag een vertaalofferte!

Bel ons op 020 – 514 15 60 of start hier

Voor teksten van meer dan 10.000 woorden bieden we aantrekkelijke kwantumkortingen.

Je contactgegevens